Fra lys idé til topdesigner


’I try to produce everyday objects for everyone’s use, make things lighter not heavier, softer not harder, inclusive rather than exclusive, generate energy light and space’

Jasper Morrison


Månedens designer, Jasper Morrison, er kendt som en af de helt store pionere inden for design i vor tid. Morrison blev født i London i 1959, hvor han allerede fra barnsben fik kendskab til kvaliteten af enkelt og klassisk design.
 
Interessen for design voksede og førte til, at Morrison begyndte at studere på Kingston Polyteknisk Designskole i London – og sidenhen The Royal College of Art. Morrisons passion for designfaget skinnede igennem, og han blev belønnet for sit talent med et stipendium, der førte ham til Berlin, hvor han studerede på den anerkendte Hochschule der Künste. Morrison afsluttede sine studier i 1985, hvorefter hans karriere for alvor tog fart.

 

En eftertragtet mand

I 1986 fandt Morrison fodfæste i London, hvor han etablerede sin første tegnestue. Denne tegnestue har skabt et solidt fundament, hvor Morrison har udfoldet og udforsket sit kreative talent indenfor design.
 
Morrison betragtes som en yderst respekteret og indflydelsesrig designer, hvilket gør ham til en eftertragtet samarbejdspartner verden over. Hans originale, kreative og langtidsholdbare designs er årsagen til, at virksomhederne er ivrige efter at indgå samarbejde med ham.
 
Derudover henvender Morrisons designs sig til en bred målgruppe, eftersom de tidsløse designs gør det muligt for folk i alle aldre at identificere sig med produktets funktion og æstetik.
 
Virksomheder som FLOS, Alessi og Cappellini er blot nogle af de større internationale samarbejdspartnere, som Morrison har skabt succesfulde designs for.

En alsidig designer

Den umættelige trang til at skabe og udvikle har gjort, at Morrison har designet mange forskellige former for interiør. Morrison har for nyligt designet for det berømte museum Tate Modern i London, hvor han blandt andet har lanceret den keramiske tallerkenserie ’Moon’. Derudover har Morrison designet for interiørvirksomhederne Alessi og Cappellini, hvor han har fremstillet alt lige fra Alessis populære glasserie ’Family’ til Cappellinis enestående møbel ’Thinking Man’s Chair’.
 
Det viser, at Morrison er en alsidig designer, men også en designer, som formår at fastholde sin vision om at skabe elegante og funktionelle objekter til glæde for alle. Det er tydeligt, at alle køkkenredskaber og møbler er designet ud fra en stærk rationel og æstetisk tanke.
 
Hos Mekavi er vi ikke i tvivl om, at det klassiske og modernistiske designideal er Morrisons hjertebarn. Det kommer til udtryk i alle hans designs, hvor naturlighed, elegante former og funktionelle udtryk mødes.
 

Morrisons samarbejde med FLOS

FLOS er et sandt paradis for kreative sjæle, hvor design skal være elegant og funktionelt, og de samarbejder med mange berømte designere, idet de ønsker at opnå stor diversitet i deres designudvalg. Morrison har ligeledes designet for FLOS, hvor han et utal af gange har formået at forene kunst og design på sin egen minimalistiske måde.
 
Glo-ball serien designet i 1998

 

FLOS ønskede, at Morrison skulle designe en lampe, som kunne passe ind til alle steder. I denne forbindelse lancerede Morrison den populære ”Glo-ball” serie, som med sine ydmyge udtryk næsten går i ét med omgivelserne.
 
Lampens bløde, mandarinformede facon skaber balance og udsender et blødt lys i alle retninger af rummet. Her oplever vi endnu en gang, hvordan Morrisons indre designkodeks kommer til udtryk i form af seriens enkelhed, funktionalitet og elegance. ”Glo-ball” serien er en af FLOS’ absolutte succeshistorier, hvilket er endnu en grund til at se nærmere på Morrisons øvrige designs.
 Smithfield S
I 2009 fik Morrison endnu en gang lov til at boltre sig på kreativitetens legeplads hos FLOS. I den forbindelse skabte han den eftertragtede ”Smithfield S” pendellampe, som udtrykker et futuristisk design. Denne gang udviste Morrison en langt mere vovet og innovativ tilgang, hvor den aluminiumsbelagte lampeskærm tildeles en iøjnefaldende plads i rummet.
 
Superloon - 2015
Morrisons seneste samarbejde med FLOS har udmøntet sig i denne smukke, trebenede gulvlampe. På trods af de tre lange, slanke ben er det tydeligt, at Morrison stadig fastholder sin kærlighed til de runde og bløde former. Lampen udstråler et blødt lys, som har en stemningsskabende effekt.
 

Anerkendt

Morrisons varemærke er, at han skærer alt overflødigt væk. Det giver plads til at lade designets naturlige identitet udfolde sig – og ikke være andet end dét, som designet er skabt til at være. Igennem tiden har Morrison modtaget flere fornemme priser, såsom IF Awards og Design Plus Awards.
 
At modtage priser som disse er et udtryk for, at en designer forstår sit håndværk – og forstår at bruge sit talent. Jasper Morrison har udvidet sin forretning til også at være i den franske hovedstad Paris – og bor på nuværende tidspunkt både i London og Paris.